Sovtajm!!

Innan jag går och lägger mig måste jag bara säga att jag är riktigt stolt över mitt förra inlägg. Jag skrev allt som poppa upp i mitt huvud och det blev ett grymt inlägg. Kanske det bästa hittils. Imorgon har jag inga planer utan de är direkt hem efter skolan. Så jag lovar att det kommer uppdateras. ;)


Hitta den här söta bilden på google. :)


/Sarah

Ansvar

Att ha syskon med särskilda behov gör så att man tar ansvar. Självklart så tar man ansvar när man har "vanliga" syskon också. Men jag tror att jag(och andra med speciella syskon) känner mycket mer ansvar än de. Jag kan inte bevisa detta men det är vad jag tror.

Det är ju inte meningen att vi ska känna ansvar, vi ska inte behöva det men vi gör det ändå. Personligen så känner jag att jag skulle gå igenom vårt och torrt för min syster. Jag skulle göra vad som helst. Jag har försvarat henne när folk har varit taskiga mot henne. T. ex. en gång så var vi på det här stället och Rebecca började beté sig konstigt. Då tittade en pojke (som var kanske 13-14 år) jättekonstigt. Då gav jag honom en blick som skulle kunna döda. Haha, han vek med blicken och titta aldrig på Rebecca igen. Så kan det gå.



Jag tycker inte det är något fel att känna så mycket ansvar men ibland så kan det bli jobbigt. Kanske när någon lyckas göra syrran ledsen så känner jag att jag har svikit henne typ. Jag kunde ha stoppat henne/honom. Eller så får jag höra om något som har hänt henne när någon vuxen var i närheten och hur den vuxna reagera och vill bara gråta. Den vuxna kunde ha gjort så mycket mer än vad han/hon gjorde.

Ansvar är viktigt. Man måste kunna ta ansvar och hantera det. Men när det blir för mycket ansvar så kan det bli jobbigt tycker jag. Jag tycker att ansvar är en stor del av relationen till mitt syskon. Absolut inte den största eller starkaste eller viktigaste(det är kärlek) men en stor del.

Det här är mina tankar och åsikter kring ansvar. Vad är era??

/Sarah

Hej!

Jag kom hem från skolan för nån timma sen. Det var kul i skolan men jag är trött, vilket är helt förståligt.

Statistiken har sjunkit lite. Varför?? Vad skulle jag kunna göra för att få en bättre blogg? Skulle bli tacksam för svar. :)

/Sarah

En fråga

Går era syskon/barn i speciella skolor eller inte? Hur funkar det för er?
Skulle bli jättetacksam för svar. :)



/Sarah


God morgon!

Första skoldagen på läääääääääääänge. Känns bra. :) Fast jag får inte vara med på idrotten idag men det gör ingeting. Jag har fixat tidsinställda så uppdateringen är igång. Känns lite konstigt att börja skriva tidsinställda igen. XD Men jag vänjer mig snabbt.



See ya later alligator.
/Sarah

Skola imorgon!!

Jag ska till skolan imorgon!! Känns som det var jättelängesen sen jag var där senast (vilket det var jag har missat 7 skoldagar). Men nu är det dags igen. :) Jeeeeej!!

Ingen har ställt någon fråga till frågestunden. Varför? Harr jag för få läsare? Jag som trodde jag hade jättemånga. XD Jaja, jag kan ha en frågestund igen.

Ha det bra!
/Sarah

Jaha

det blev ingen skola idag. Men imorgon måste jag gå till skolan, jag blir galen annars!! Har varit innomhus jättelänge!! Blä.

Kom igen nu fråga mer frågor på frågestunden! Så har jag nåt att göra. ;)


Bild på mig och (min hund) Kaisy i Kenya. :)

/Sarah

Frågestund

Nu är det rätt många som läser så ni har kanske frågor till mig. Så jag kör en frågestund. Fråga på och jag svarar på seriösa och respektfulla frågor. :)

Kom igen nu bomba mig med frågor!!



/Sarah

Börjar bli trött på detta

Nu vill jag faktist till skolan. Har missat 6 hela skoldagar och det är aldrig bra. Jag har inte träffat mina kompisar sen fredagen den 19 november. Så ni kan kanske förstå varför jag vill till skolan. Idag så har jag inte haft feber och känner mig allmänt bättre. Men kan jag gå till skolan? Jag vet inte. Vi får väl helt enkelt vänta och se.



Jag har också missat en ridlektion och kommer missa en till ikväll.

/Sarah

Några bra låtar enligt mig

Här är några av mina favoritlåtar. :)




Taylor Swift har dykt upp på bloggen förut men hon är ju så himla duktig!
Visste ni att hon har skrivit alla låtar på henne nya album själv? Snygg
gjort Taylor!



The Offspring har också varit på bloggen för men jag älskar dem!! Låtarna
är grymma ocg de är grymma!



En till låt av The Offspring. En lite äldre låt men fortfarande riktigt bra!!



Melanie Fiona har en otrolgt bra röst och jag älskar attityden i den här
låten. I'm leaving on Monday morning.

Vad tycker ni om min musiksmak? Har ni nåt låttips?

/Sarah



God morgon!

Nu har jag precis vaknat och ska snart äta frukost. Jag kommer nog bli frisk väldigt snart nu och det känns fantastiskt! Så fort jag blir frisk så får ni mer live blider. :)

Vi hörs!
Sarah

Sovdags!

Snart ska jag gå och lägga mig, jag ska bara se på stockholm international horse show först. :) Fast vi får se hur länge jag orkar kolla känner mig ganska trött nu. Jag ska som sagt inte gå till skola imorgon men jag hoppas att jag kan gå på tisdag. :D

Ha en bra kväll!
/Sarah

Jag är på bättringsvägen!!!

Jag har inte haft någon feber idag och jag har hostat mindre, äntligen!! Det blir fortfarande ingen skola på måndag men goda chanser till tisdan!! Yes! Jag är väldigt glad!! :D



/Sarah

Hello!

Febern verkar äntligen ha gett upp. Jag hade 37,7 när jag tog tempen alldeles nyss. Yeeeeeeeeeeeeeeeeeessssss!! Äntligen är jag på på bättringvägen! Åh jag blir så himlans glad! Snart så kommer det långa bra inlägg med tankar och åsikter snart! Idag ska jag också få en header! Idag kommer att bli en toppendag!!

/Sarah :P

Trött

Nu är jag riktigt trött. Jag har fortfarande inte blivit bättre men det kan ta så lång tid innan antibiotikan börjar verka ordentligt. :) Ska vila resten av dan och kanske ta en dusch.

Vi ses!
/Sarah

Varför gå i en speciell "körskola" när man har särskilda behov?

Det är en snackis nu att ifall när man har särskilda behov så måste man gå en speciell körskola. Varför? Behövs det eller inte? Jag tycker att det är väldigt enskilt beroende på vilken sorts symptom man har. Men i helhet så tar man ju samma körkort. Så varför går de i speciella körskolor? Jag kan förstå varför staten tycker det behövs men om man tänker efter så går det nog att gå i vanliga körskolor också kanske behöver man lite extra hjälp.

Jag har inte så starka åsikter om detta ämne men jag tror nog att det finns de som har det och jag skulle väldigt gärna vilja höra era åsikter. :)



/Sarah

Heeej!

Ja har inget särskilt att göra just nu så jag kanske ska skriva ett lite längre inlägg om ett väldigt talat ämne sen. Vi får se om jag orkar. Det tar nog ett tag innan jag antibiotikan verkar men när den väl gör det så kommer jag att må bättre det är jag säker på. :)

Ha en bra dag!
/Sarah

Besöksrekord!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hela 40 unika besökare!!!! Åh vad glad jag blir!!! Tack för alla fina kommentarer också!! Blir alldeles varm innuti. Nu har jag otroligt mycket motivation till att fortsätta och så fort jag blir frisk så kommer det fler långa inlägg det lovar jag!!! Ni förstår inte hur glad jag blir!!

Igen ifall ni vill kontakta mig gör ni det på [email protected] Ni får gärna skicka in era stories och med er tillåtelse kanske jag lägger ut det på bloggen ifall ni vill höra andras tankar och åsikter. Ni får gärna kontakta mig ifall ni vill ha råd eller stöd eller bara känna att ni blir hörda! Ni får absolut maila mig annat också.

/Sarah

Stockholm International Horse Show

Är det bara jag som följer SIHS på svtplay? Jag såg barbackahoppningen och tyckte den var riktigt spännande! Jag såg också Islandshästarna och det var en väldigt jämn och spännande tävling. Snart blir det en till Live film som börjar kl. 19:30.

Önskar att jag kunde vara där men det är tyvärr för dyrt.




/Sarah

F*****************************************************************N!!!

Doktorn sa att det här går åt fel håll. Jag har ett tjockt lager slem på lungorna som är extremt svårt att få bort och så harjag regelbunden feber vilket tyder på nån bakterie skit. Så nu ska jag börja ta antibiotika och ifall jag inte mår bättre på måndag så måste jag gå tillbaka till sjukhuset. Åh jag behövde verkligen INTE det här just nu!

Men jag tror att jag kommer bli bättre med antibiotikan. :) Det får vi hoppas iallafall.

Just nu tittar jag på Lost som jag har nämnt förut och det är en väldigt bra serie.



/Sarah


Återbesök hos doktorn

Eftersom jag fortfarande inte har blivit bättre så måste jag tillbaka till doktorn. Nu börjar doktorn bli oroad för lunginflammation! Jag vill inte ha lunginflammation!!!!!!!! Det kan ta veckor att bli av med lunginflammation!

Jag ska till doktorn kl. 13:15. Nu håller jag tummarna för bra nyheter. :)

/Sarah

Duschtajm!!

Nu ska jag duscha bort allt febersvett och sen ska jag se på film med mamma. :) Vi vet inte vilken film vi ska se på än, vi får väl se.

Det här är kvällens sista inlägg så ha en bra kväll!

/Sarah

Hehe

Jag har tittat på Animal Planet och såg på ett program om hundvalpar. Hur många tror att jag vill ha en? XD Åh tänk att ha en sån här hemma!



Eller en sån här!



Åh vill ha! Men jag får nog vänta några år innan jag får en, tyvärr. :( Men när jag väl får en, då blir det liv. ;)

/Sarah


Lite ovanligt inlägg.

Jag brukar inte skriva om kläder eftersom jag inte är så intresserad men den här klänningen från Nelly tyckte jag var riktigt söt.



Vad tycker ni?

/Sarah

Hello!

Jag här fortfarande hemma, blir nog ingen skola imorgon heller... Men jag har börjat acceptera det, jag vill bara bli frisk. Jag ska försöka fixa prao idag också vi får se hur det går. :)

Så fort jag blir frisk lovar jag att skriva ett långt inlägg med mycket tankar och åsikter.

Ha det bra!
/Sarah

Godnatt!

Idag ska jag sova tidigt för jag sov typ två timmar förra natten så jag är riktigt trött. Good news! Jag kommer snart få en ny header! Min kompis lillasyster ska hjälpa mig. Grejen är att jag har gjort en header men jag fattar inte hur jag ska sätta in den. Men snart kommer den så håll utkik!

Ha en bra kväll!

/Sarah

Hej igen!

Förlåt för dålig uppdatering men febern kom tillbaka igen men jag tog alvedon och nu är den borta. Det blir ingen skola på varken torsdag eller fredag skulle jag tippa på. Blä! Men doktorn sa att jag kan bli frisk till på måndag och det hoppas jag verkligen på för jag VILL rida!

Jag ligger nog rätt så mycket efter på skolfronten men jag kommer nog ikapp relativt fort.

Ha det bra!
/Sarah

Fyfan vad hemskt!!



Åre Ridklubb har nu beslutat att AVLIVA Bel Carmen (Bella) trots att hon av veterinärens utlåtande kan bli bättre med antiinflamamtorisk medicin samt sjukgymnastik. Hon skulle ha överlåtits till mig för länge sedan då ÅRK frågade OSS om vi ville ta över henne, vi sa ja och allt var klart med stallplats osv. Sedan ändrade sig styrelsen efter att ha BESLUTAT att överlåta henne till oss (på grund av att de har ett starkt kontrollbehov över hästen). Bella har varit halt på vänster fram men har blivit mycket bättre.

Ridklubben ska idag avliva henne, hon får inte ens en chans att bli bättre! Jag vill sätta stopp för människors grymhet mot djur, dom har ju inte ens gett Bella en chans att bli bättre från 20 års felridning. Hon har fått bekräftat från både naprapat och veterinär att det sitter i bakdelen samt att hon har en inflammation i ländryggen som kan botas med antiinflammatoriskt och sjukgymnastik.

Varför är en människa mer värd än en häst? Varför är Bengt 90 år som har lungcancer och vill dö värd en chans – att kämpa in i det sista – men inte Bella som är nästan fri från hälta idag när jag longerade henne och som inte lider? Det låter väl sjukt? Så VARFÖR avliva en häst som som någon är villig att ta över och GE EN CHANS!!? Hon är väldigt glad i övrigt just nu – mycket god aptit, travar frivilligt på promenader och har livsgnista.

Snälla, SPRID DENNA VIDEO VIDARE för att sätta stopp för människors grymhet mot djur, häst eller inte – ALLA är värda en chans.

Detta inlägg är inte skriet utav mig utan jag hittade det på ponnysanning.com

/Sarah


Doktorn sa

att jag hade en virusinfektion. Så jag har fått två mediciner. En för dagen och en för kvällen. Nu får vi hoppas att jag blir bättre! För jag vill väldigt gärna rida på måndag. :)



/Sarah

Noooooooooooooo!!!

Febern är tillbaka!! Nu mår jag värre än värst. Förresten det blev ingen doktor idag utan det blit imorgon. Men det blir inga mer inlägg nu, jag måste vila.

/Sarah

Vad ska jag skriva om?

Jag kommer inte på någonting att skriva om. Kan någon hjälpa mig? Vad vill ni att jag ska skriva om? Bara fantasin kan stoppa er. ;)



/Sarah

Lalalalalalalalalalala



/Sarah

Jag är med i tävlingen blogga på Nellieberntsson.se för en dag!



Jag har läst Nellies blogg vääääääääldigt länge. Jag började läsa nån månad efter att hon hade fått Stella. Sen dess har jag varit fast, det går inte inte att sluta! Nellie verkar (jag har ju aldrig träffat henne) vara en snäll och tuff tjej som bryr sig om de som bryr sig om henne. Hon står för sina åsikter(riktigt bra åsikter dessutom) trots allt skit hon har fått och det är starkt gjort. Keep it going girl!!

/Sarah


Hej!

Jag ska till doktorn idag för jag mår fortfarande inte särskilt mycket bättre. Jag såg på Star Trek på elvan igår, jag älskar den filmen! Riktigt bra.

Hoppas doktorn kommer med bra nyheter. Hoppas, hoppas.

Ha det bra!


Tjejen är elit!

Someday I'll be living in a big old city and all you're ever gonna be is mean. Someday I'll be big
enough so you can't hit me and all you're ever gonna be is mean. Why you gotta be so mean?

/Sarah

Godnatt!

Sorry för dålig uppdatering men jag har verkligen inte mått bra idag. Imorgon ska jag försöka blogga mer men jag lovar ingeting. Dagen har forsätt som jag beskrev i mitt förra inlägg. Jag hoppas ni har haft en bra dag!

Ha det bra!
/Sarah

Jag är inte galen...

eller kanske lite... Jag har ingen aning om vad jag ska skriva så jag skriver något väldigt meningslöst. Dagen har hittils varit väldigt seg. Jag har hostat, sovit, suttit vid datorn, läst och ätit. Det blir nog ingen skola imorgon heller. Blä, hatar denna förbaskade förkylning!!!


Jag har tittat på många youtubeklipp idag här är några roliga/bra:










Ledsen för ett sådant osammanhängade inlägg men det är ju bättre än inget. ;)

/Sarah

Heeeeeeej!

Jag vakna för två timmar sen ungefär. Väldigt skönt att kunna sova så länge på en skoldag. ;) Fast det är inte så skönt att vara sjuk... Riktigt roligt att så många kolla bloggen igår, hoppas ni stannar!


Såhär ser det ut hemma os mig när jag är sjuk. Jag har som ni ser dragit fram datan till sängen.

/Sarah

Nu ska jag sova ut!

Jag mår inte ett dugg bättre så det blir ingen skola eller ridning imorgon. :( Men jag ska försöka blogga lika mycket imorgon som idag.

Besöksrekord! Hela 19 unika besökare har kollat in min blogg idag! På bara en vecka! Känns grymt! Ni är fantastiska!!

Har några av er nya läsare ett syskon med särskilda behov? Kommentera gärna då vad ni tycker om min blogg och min inlägg(det kan självklart ni som inte har syskon med särskilda behov göra också).

Godnatt på er!

/Sarah

Älskar den här videon!



/Sarah

Vill ha!

Guuuuuuuuud vad jag vill ha en häst! Jag tittar på hästnet varje dag och hittar en massa fina för bra pris. Men så kommer verkligheten. Jag bor i Stockholm. Men vi hittade ett fint stall nära där min mamma bor men alla stallplatser är tagna, annars vore ju det ett alternativ. Hmmm, jag får vänta till gymnasiet tills dess kan jag alltid drömma. :)


Bild lånad från Sofia Genne. (teamsl.se)

/Sarah

Vad gör jag då?

Rebecca vaknar innan mig på morgonen på helger och då tänker hon sig inte riktigt för. Hon väckte mig flera gånger imorse och eftersom jag inte kan tala högt just nu så gick jag upp för att säga till henne. Hon hade hörlurar på så hörde inte vad jag sa. Så jag bad henne att ta av sig hörlurarna flera gånger snällt men hon vägra. Så vad gjorde jag då? Jo jag rykte bort hörlurarna och bad henne att vara tyst. Sedan går jag tillbaka till min säng och försöker sova igen.

Då börjar Rebecca stört gråta och skriver en lapp till mig där det står "Jag hatar dig usla Sarah". Det gjorde ont. Pappa frågade mig ifall jag hade slagit henne men det hade jag ju inte! Efter övertalning så trodde pappa på mig. Det känns väldigt ofta som om föräldrarna tar syskonet sida direkt utan att höra min version. Men det blev ju bra tillslut.


Rebecca på vintern vid vårt landställe.

Men vad gör jag då? Jag väntar först och främst tills hon har slutat gråta för det går att prata med henne då. Sedan så frågar jag henne vad jag gjorde för fel. Ibland får jag raka bra svar, ibland får jag jättkonstiga sar. I vilket fall så brukar jag sedan förklara varför jag gjorde som jag gjorde och ifall det var något dumt så säger jag föråt. Ibland hjälper det, ibland inte.

Det här är vad jag brukar göra men ibland händer det ju att jag betér mig idiotiskt. Kom också ihåg att dethär är vad jag brukar göra men nu kommer min fråga till er.

Vad brukar ni göra när ni hamnar i en liknande situation med ert syskon?

/Sarah


Hello!

Jag mår lite bättre nu, febern har gått över men annars mår jag piss. Jag ska se ifall jag orkar skriva ett långt inlägg senare idag. Någon som har nåt förslag?

/Sarah

Godnatt

Nu ska jag gå och lägga mig. Jag har tittat på tre avsnitt av Lost, en väldigt bra serie. Jag kommer nog inte till skolan på måndag vilket betyder ingen ridning, jaja jag var iallafall med på hoppningen. :( Nu ska jag sova lääääääääääääääääääääääänge känner att jag behöver det.
Godnatt!

/Sarah

Ifall ni vill kontakta mig

så gör ni det på [email protected]. Skicka gärna in era stories eller om ni vill ha råd från mig eller från de andra som läser bloggen. :)



/Sarah

Hej

Jag har bara skrivit en massa bildlösa och tråkiga inlägg så nu tänker jag ge er en mängd bilder. (ej nytagna)





I Kenya.


Min hund i Kenya


Jag och Rebecca i Disneyland.


Jag i Petrefied Forest. (bjuder)

Nu tänker jag vara riktigt snäll och ge er en film oxå. :)



Jag kommer ihåg hur stolt jag var när jag såg detta. Nu tycker jag ju att
jag rider hur dåligt som helst där men då var jag riktigt stolt.

/Sarah



Men bajs oxå!

Jag har precis tagit tempen och den bekräftade vad jag fruktade. Jag har 38.8 graders feber. Så jag måste verkligen ta deet lungt idag. Så som ni kanske förstår så blir det inte mycket bloggande. Jag kommer nog inte heller kunna rida på måndag. :( Åh, jag känner mig verkligen eländig just nu.

Det här är inget tyck synd om mig inlägg ifall någon skulle tro det. Jag ville bara rapportera om läget.

Hoppas ni mår bättre än mig!
/Sarah

Jag mår inte bra

Jag hosta typ hela natten och jag fryser som in i h****te. Jag är typ jättehes och så. Blä, jag har inte haft feber på över ett år, tänk om jag får det nu! På helgen också... Jaja det är bara att acceptera. Jag får ta det lungt idag och så får vi se hur jag mår imorgon. 

/Sarah  

Go kväll!

Jag har inga särskilda planer i helgen så jag kan nog blogga rätt mycket vi får se. :) Nu ska jag läsa mer av svenska boken, jag lyckats läsa rätt mycket nu och det är super! Efter det ska jag gå lägga mig och sova ut så vi får se när jag vaknar imorgon. :)


Haha, ni får en liiiiiiiite galen bild, bättre än ingen alls. ;)

Ha det gött och godnatt!
/Sara

Är med kompisar!!

Just nu är jag med mina kompisar. De ska inte sova över. :( Jaja det får bli en annan gång. Mina kompisar heter Alice da Awesome One och Victoria Fiskmåsen. ;) Världens bästa kompisar! Tyvärr så har jag inga bilder på dem men det får bli en annan gång!

Ha det bra!
/Sarah

Den här bloggen...

...är inte bara till för de  som har syskon med autism som det kanske serut som eftersom jag har en syster med autism. Utan den här bloggen är till för ALLA som har syskon som är annorlunda i första hand. De som inte har något speciellt syskon får ju självklart också läsa den här bloggen, jag skriver ju om annat också.

Jag försöker variera så mycket som som möjligt men jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mig när jag ska skriva om andra funktioner också. Så jag tänkte att jag skulle börja skriva mer generellt och bara lite då och då om en specifik funktion. Låter det bra?

Jag kanske kan ta hjälp av dem som jag känner som har syskon med andra särskilda behov. Vi får se! ;)


Från när vi var i Danmark. Det regnade iprincip varje dag!!

/Sarah

Gud jag älskar henne!!

Taylor Swift ägeeeeeeeeeeeer!!




Friday morning!

Idag hade man sovmorgon! Jeeeeeej! F*n vad jag behövde de alltså har somnat sent många dagar nu plus att jag har vaknat på natten, men jaja nu känner jag mig iallafall utvilad. Vi ska se på film hela dagen idag(sagan om ringen) så det är rätt chill i skolan. Senare på dagen så kommer mina kompisar hem till mig och kanske sover över, vi får se. ;)

Juste det ja, jag glömde berätta men igår så hade vi en radiopresentation i skolan och det gick super! Jag är jättenöjd! :)

Vi hörs sen! Kommer tidsintällda idag.


En till bild från Danmark. Vi var på Legoland! ;)

/Sarah

Nu börjar jag bli trött

Jag har inte sovut så bra på senaste tiden så jag ska somna tidigt idag plus att jag har sovmorgon imorgon. Så då blir jag ännu mer utvilad! Det ska bli skönt!

Vi hörs imorgon!

/Sarah

Förlåååååååååååt!!

Jag var tvungen att åka till mormor och morfar så jag hann inte uppdatera alls. Jag som trodde jag skulle uppdatera jättemycket idag. XD Jaja man kan inte gör allt. Jag har lyckats läsa 108 sior i Svenska boken! Yeeaaah! Nu tror jag att jag ska skriva ett långt inlägg så håll utkik! Vet inte vad det ska handla om vi får se. ;)



/Sarah


Vilka blogar läser jag?

Det finns tre bloggar som jag läser regelbundet.

Den som jag har läst längst är Nellie Berntsson
Vet inte riktigt varför jag läser hennes blogg kanske för att hon är en tuff tjej som vågar stå för sina åsikter. ;)
De är också lite att när jag väl hade börjat läsa hennes blogg så kunde jag inte sluta. Det går helt enkelt inte. :)


Bild på Nellie

En annan blogg jag läser dagligen är TeamSL. Jag hittade bloggen genom youtube. Jag hade tittat på Sofia Gennes klipp på youtube och så sökte jag på google och hitta den här bloggen och blev jätteglad. Sen dess har jag läst blogggen. Det är en br blogg med varierade inlägg, lagom uppdatering och mycket bilder. Dessutom verkar båda två vara väldigt trevliga människor. :)





Så den sista bloggen jag läser dagligen är Lady Dahmer. Jag ser upp till Lady Dahmer och vill bli som hon när jag bli vuxen och jag vill fostra min framtida barn som hon. Hon vågar stå upp för sina fantastiska åsikter och hon tar inte skit från någon. Hon är en sann femenist (hon vill ha ett jämtställd samhälle) och det behöver världen. Tac vare hennes blogg har jag fått bättre självförtroende och jag inser bättre vilka rättigheter jag faktist har. Hon är kort sagt fantastisk!



Kolla in bloggerna! Ha det bra!
/Sarah


It's a new day

God morgon! Idag har jag inga aktiviteter så jag ska försöka uppdatera så mycket som möjligt.
Vi får se hur det går. ;)





Haha, snygg frisyr eller hur? ;)

/Sarah

Nu måste jag verkligen läsa...

...den här boken som vi ska ha ha läst ut v. 48. Hehe här bara läst till s.50 av typ 370. ;) Så nu måste jag skärpa till mig.

Ha en bra kväll!
/Sarah

Skön syrra jag har!

Pappa: Skit vi måste åka till Gullmarsplan för de håller på att fixa tunneln.
Rebecca: När är den klar?
Pappa: November.
Rebecca: Men det är ju november nu!!

Haha, rolig är hon. ;)

/Sarah

Aaahaaaa!

Ok, nu vet jag hur man gör. En kompis visade mig hur jag skulle göra så här har ni filmen igen. Som sagt en otroligt bra låt! :)




/Sarah

Älskar denhär låten!

The offspring in my <3

Jag kan inte få fram låten här men  tryck här för att se låten.

Någon som vet hur man gör för att lägga in youtube klipp direkt på bloggen?


/Sarah

Good morning!

Nu är det onsdag och på onsdagar har jag ett väldigt tajt schema så räkna inte med jättebra uppdatering men jag kanske skriver något tidsinställt. Jag ska försöka skriva ett långt, bra inlägg som ska dyka senare idag så håll utkik.

Ha det bra tills dess!
/Sarah

Godnatt allihopa!

Jag tyckte att uppdateringen idag var ok den kunde ha varit bättre. Imorgon så har ja fullt upp så det blir nog inte så mycket uppdatering. Jag får se om jag orkar göra några tidsinställda.

Skolan var okej idag. Vi har två veckor på oss att läsa de här böckerna, man fick välja mellan tre stycken och självklart väljer jag den längsta och jag har inte kommit särskilt långt... Men, men jag tar igen det under helgen. 
Jag hinner inte lägger upp en bild nu men jag gör det imorgon, I promise.

Godnatt!
/Sarah  


Angående Headern

Headern jag har just är tillfällig det lovar jag. Jag göra en bättre så fort jag har photoshop och så fort jag har tid. :) 

Är det någon som läser som är bra på att göra headers?

/Sarah 

Hej, hej!

Texten blev lite konstig på förra inlägget, jag ber om ursäkt för det. Känner att jag måste ge er lite nya bilder men ja är blir inte sådär jättebra på bild men jag tänker va snäll ge er en ändå. :)





Jag ber om ursäkt för dålig kvalité.

Ha det bra!
/Sarah

Autism

Det här är vad Autism och Asperger Förbundet har skrivit om autism:

Autism är en medfödd eller tidigt förvärvad genomgripande funktionsnedsättning, vars symtom visar sig före tre års ålder. Autism förekommer ofta tillsammans med andra funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning, epilepsi, syn- och hörselskador. Det är fler pojkar än flickor som får diagnosen.

Autism kommer av det grekiska ordet autos, som betyder själv. Autism är en av diagnoserna inom autismspektrumet som också omfattar Aspergers syndrom, atypisk autism och desintegrativ störning.
Det var när barnläkaren Leo Kanner 1943 publicerade en artikel om en grupp barn med vad han kallade autistiska störningar i den känslomässiga utvecklingen, eller tidig infantil autism, som intresset för autism vaknade. Sedan dess har definitionen av autism utvecklats och breddats men resultaten från Kanners studier ligger fortfarande till grund för kunskapen om kärnsymtomen vid autism.

Symtomtriaden
För att ett barn ska få diagnosen autism krävs genomgripande och kvalitativa begränsningar inom tre huvudområden (man brukar kalla denna indelning för Wings triad, efter forskaren Lorna Wings studier om autism på 70-talet);

* förmågan till social interaktion,
* förmågan till ömsesidig kommunikation,
* föreställningsförmågan vilket påverkar fantasi, lek, beteenden och intressen.

Begränsningarna ska vara så allvarliga att de påverkar barnets vardag och symtomen på autism ska ha visat sig före tre års ålder.

Diagnosmanualer
När ett barn utreds för autism använder man så kallade diagnosmanualer som tar upp ett antal kriterier som barnet måste uppfylla för att få diagnosen. Kriterierna utgår ifrån de tre huvudområdena i Wings triad.

Det finns två internationella manualer som används vid diagnostisering av tillstånd inom autismspektrumet, DSM-IV-TR (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), som ges ut av amerikanska psykiatrisällskapet och ICD-10 (International Classification of Diseases) som ges ut av Världshälsoorganisationen.

Andra symtom
Förutom symtom inom dessa tre huvudområden finns en rad andra mycket vanliga symtom vid autism. Att dessa symtom inte är diagnosgrundande beror på att de kan förekomma även vid andra funktionsnedsättningar och tillstånd än autism och att inte samtliga individer med autism har dem.

Några mycket vanliga tillkommande svårigheter är utvecklingsstörning, epilepsi, syn- och hörselnedsättningar samt talsvårigheter. Andra vanliga symtom är avvikande sinnesreaktioner, avvikande aktivitetsnivå, avvikande ätbeteende, självskadande beteende, tics och sömnavvikelser Uppskattningsvis 80 procent av de individer som får diagnosen autism har en IQ under 70.

Begränsad förmåga till social interaktion
Personer med autism har svårigheter med social interaktion, något som märks redan vid låg ålder. Brist på ömsesidighet och nedsatt förmåga att leva sig in i andra människors perspektiv är huvudproblemet.

Små barn
En del spädbarn med autism är som mest tillfreds när de är för sig själva, de kan vara lugna och uppfattas som snälla och kravlösa. Andra har stora sömnsvårigheter och är mycket ledsna och svåra att trösta. Vissa vill inte ha någon kroppskontakt överhuvudtaget.

Gemensamt för de flesta små barn med autism är bristen på förmåga att dela uppmärksamhet med andra människor. De kan vara ointresserade av lekar som innebär att dela andra människors uppmärksamhet. De pekar inte själva och följer inte någon annans pekande med blicken. Många föräldrar till barn med autism märker tidigt att något inte står rätt till.

Med tiden blir barnet vanligen kraftigt avvikande och kan uppfattas som undvikande och avskuren från omvärlden. Ofta är barnet helt ointresserat av andra människor, i synnerhet andra barn.

Många barn utvecklas positivt under skolåldern i socialt hänseende även om den grundläggande bristen på ömsesidighet kvarstår.

Ungdomar och vuxna
Vissa individer med autism får en förbättrad social utveckling genom tonåren. En minoritet utvecklas mycket positivt under tonåren medan andra tyvärr får allvarliga problem i form av ökade symtom och en återgång till de problem som präglade de tidigaste levnadsåren. Några kan till och med förlora vunna färdigheter. Det är också ganska vanligt att problemskapande beteenden ökar kraftigt under tonåren.

Begränsad förmåga till kommunikation
Kommunikationsavvikelserna vid autism hänger huvudsakligen samman med att förstå meningen med kommunikation och social interaktion och inte med rena språkproblem. Personer med autism verkar ha svårt att se meningen med att kommunicera med andra och här är bristen på ömsesidighet huvudproblemet. En stor minoritet (40%) av alla personer som har autism har inget språk alls och hälften utvecklar aldrig något användbart språk. De som utvecklar ett talat språk har vanligen problem med språkförståelse och uttrycksförmåga. En del förstår inte vad som sägs, andra kan ha en mycket bokstavlig och konkret förståelse av språket och av tillvaron i stort. Vissa personer med autism kan imitera hela fraser eller meningar, men kan sakna förmågan att använda dem.

Små barn
Bristen på kommunikationsförmåga kan märkas redan under spädbarnsperioden, i form av en avvikande utveckling av spädbarnsjollret som kan vara obefintligt, monotont eller användas i icke-kommunikativt syfte. Det kan vara svårt att få barnets uppmärksamhet, det kanske inte reagerar på sitt namn eller beter sig som om det vore dövt.

De flesta barn med autism har en mycket försenad eller utebliven språk- och talutveckling. Barnet kanske utvecklar enstaka ord, som sedan kan försvinna. Många barn med autism börjar härma andra under förskoleåldern, men till skillnad från andra barn går de inte vidare i sin utveckling, utan stannar vid ett slags ekotal, där hela fraser och meningar upprepas. Hos dem som utvecklar språk kan ekotalet kvarstå i många år, kanske hela livet.

Ungdomar
I puberteten utvecklas en del människor med autism positivt, i synnerhet vad gäller språket. Andra får större svårigheter än tidigare. En del förlorar helt språkförmågan eller intresset för att använda språk de redan har.

Begränsningar i förställningsförmåga
De flesta individer med autism uppvisar tidigt beteendemässiga avvikelser. De flesta människor med autism, oavsett begåvningsnivå har en begränsad repertoar av beteenden och intressen. Begränsade beteenden och fixeringar är ett resultat av bristande föreställningsförmåga. Om man har en begränsad föreställningsförmåga är det svårt att hitta på nya saker att göra. Då återstår det man redan kan eller också får man kopiera vad man ser, hör eller förnimmer på andra sätt.

Motoriska stereotyper
För personer med en låg begåvningsnivå blir kanske repetitiva motoriska stereotyper de enda beteenden som de kunnat lära sig. Det kan röra sig om att gå omkring extremt högt på tå, vifta med händerna och liknande. Dessa stereotypier kan uppträda vid starka känslolägen som vid stress, irritation eller glädje. Vissa stereotypa beteenden kan utvecklas till självskadande handlingar som att slå sig själv i ansiktet, sticka sig i ögonen eller bita i händerna. Eftersom många har en nedsatt smärtkänslighet kan sådana här beteenden bli kroniska.
Vissa individer uppvisar en mängd vokala/verbala stereotyper.

Specialintressen
Personer med lindrig utvecklingsstörning eller begåvning inom normalvariationen kan utveckla mer komplicerade beteendemönster, avancerade specialintressen och liknande. Inte sällan är det inom ett område där det finns exakta fakta eller orsakssammanhang, exempelvis matematik, meteorologi, mat eller att lära sig tabeller, som tåg- och bussturtabeller utantill.

Rutiner och ritualer
Många människor med autism lever efter strikta rutiner och ritualer, många gånger svåra för andra människor att förstå. Om rutinen bryts kan personen med autism bli förtvivlad eller få ett raseriutbrott. Små förändringar i miljön, som till exempel att ett föremål flyttas från en plats till en annan kan ge starka reaktioner.

Orsaker till autism
Kunskaperna och teorierna om autism och dess orsaker har genomgått en stark utveckling under de sista trettio åren. Idag är de ledande forskarna på området överens om att autism orsakas av en medfödd eller tidigt förvärvad neurologisk dysfunktion i det centrala nervsystemet. Det finns flera möjliga grunder till denna avvikelse. Vissa fall av autism är genetiskt betingade, medan andra är orsakade av sjukdomstillstånd och hjärnskador under graviditeten, förlossningen eller den postnatala fasen. Några kända ärftliga avvikelser som kan orsaka autism är Retts syndrom, Fragilt-X och Tuberös Skleros.

Man vet inte exakt vad dessa avvikelser har gemensamt, men de har en negativ inverkan på de hjärnfunktioner som är nödvändiga för social, kommunikativ och föreställningsmässig utveckling. Hjärnans tinnings- och pannlober är oftast inblandade när ovan nämnda avvikelser och sjukdomar är kombinerade med autism.

Kognitiva svårigheter
En stor del av forskningen om autism har fokuserat på hur individer med autism hanterar information och intryck från omvärlden, vad vi kallar för kognitiva och kommunikativa förmågor. Alla intryck och all information som hjärnan tar emot ska hanteras, prioriteras och sorteras. Informationen bearbetas och hjälper oss att förstå omvärlden. Hur vi hanterar information påverkar hur vi beter oss. Personer med autism visar bristande förmåga när det gäller en rad kognitiva förmågor som exempelvis uppmärksamhet, imitation, symbolhantering, begreppsbildning och generalisering. Alla dessa förmågor är grundläggande för inlärningsförmågan som är begränsad hos barn med autism.

Frågan som forskare har tampats med under flera decennier är hur en person med autism bearbetar intryck och information i sin hjärna.

Hos personer med autism är det tydligt att minst tre viktiga områden påverkas av brister i de kognitiva förmågorna; Mentalisering, central koherens och exekutiva funktioner.

Mentalisering
Individer med autism har en bristande förmåga att förstå att det finns en skillnad mellan deras eget och andra människors sätt att tänka, känna och handla. Denna förståelse är grundläggande för vår förmåga till social interaktion. I vetenskapliga sammanhang brukar man tala om mentalisering eller Theory of Mind. Man kan tidigt se om ett barn har svårigheter med mentalisering. Det brukar visa sig i samspelet med föräldrarna där barnet inte visar något intresse för lekar som innebär delad uppmärksamhet, exempelvis tittutlekar.

Central koherens
Många forskare är överens om att personer med autism har en bristande förmåga att sätta samman olika typer av information från minnen och nutida händelser för att förstå samband och kunna förutsäga vad som kommer att hända. Man kan säga att de ser detaljer men saknar en instinktiv känsla för sammanhang och helhet, med ett annat ord central koherens, vilket försvårar hela tillvaron, inte minst förmågan till kommunikation. En värld utan sammanhang blir svår att förstå både med avseende på händelser och människors beteende.

Exekutiva funktioner
Förmågan att samordna information hänger också samman med vad som brukar kallas för exekutiva funktioner. Dessa funktioner styrs från hjärnans främre del, frontalloben, och är viktiga för en mängd förmågor som behövs för att klara ett självständigt liv. Exekutiva funktioner hjälper oss att samordna olika typer av information och ligger bakom allt målinriktat beteende. Bristande exekutiva funktioner kan exempelvis innebära att handlingar inte blir automatiserade, att man inte lär sig av det man varit med om utan att varje situation upplevs som unik och skild från övriga.

De viktigaste exekutiva funktionerna är:

  • Förmåga att planera.
  • Förmågan till problemlösning
  • Förmåga att hejda sina (oönskade) handlingar.
  • Anpassningsförmåga.
Utveckling
Autism är en livslång funktionsnedsättning som inte går att bota. Däremot kan många barn med autism vara hjälpta av tidiga, välplanerade och individuellt anpassade pedagogiska insatser.
Utvecklingen påverkas av begåvningsnivån och av eventuellt tillkommande svårigheter. Som vuxna behöver de flesta personer som får diagnosen autism omfattande hjälp och stöd. Några kan dock fungera relativt självständigt.

Tidiga insatser viktiga
Tidig upptäckt, utredning och diagnos är viktigt. Det finns en mängd forskning som pekar på betydelsen av tidiga insatser bland annat i form av ordentlig information till och utbildning av föräldrar och andra personer i barnets omgivning. Detta tillsammans med adekvata stödåtgärder som är anpassade och välplanerade är grunden för att på sikt hjälpa barnet att utvecklas.

Insatserna måste bygga på kunskaper om autism och hur det påverkar inlärningsförmågan. Ett av huvudmålen är att hjälpa barnet att utveckla en fungerande kommunikation.

För barnet är en anpassad förskole- och skolgång en viktig förutsättning och som vuxna behöver många personer med autism ett anpassat boende och daglig verksamhet. Ungdomar och vuxna behöver ofta fortsatta pedagogiska insatser för att vidmakthålla och vidareutveckla sina färdigheter. Kognitiv beteendeterapi och tydliggörande pedagogik är exempel på undervisningsstrategier och förhållningssätt i vardagen för personer med autism.

Text: Monica Klasén McGrath 2009
Faktagranskning: Viviann Nordin, läkare, med. dr.

Källor:

Dahlgren, S.O. Annorlunda tänkande och informationsbearbetning vid autism, www.autismforum.se, 2004

Frith, U. Autism - Explaining the Enigma, Blackwell Publishing, 2003

Gillberg C. Peeters T., Autism - Medicinska och pedagogiska aspekter, Cura förlag, 2001

Gillberg C. Coleman M., The Biology of the Autistic Syndromes, Cambridge University press, 2000

Wing L. Autismspektrum, Cura förlag, 1998

Sjöholm-Lif, E. Mångsidiga intensiva insatser för barn med autism i förskoleåldern (rapport), 2004

American Psychiatric Association, Diagnostic and statistical manual of mental disorders. DSM-IV-TR (4th ed., text revision ed.). Washington, DC: American Psychiatric Association, 2000

Håller ni med? (ni som har syskon med autism) Finns det något som ni vill tilläga?

/Sarah


Godmorgon!

Nu ska ännu en skoldag börja. Vi har ämnesvecka i Svenska just nu alltså alla teoretiska ämnen är utbytta till svenska. Så jag har bara svenska idag och idrott. På idrotten håller vi på med basket vilket är superkul. Jag älskar basket! :)

Det kommer ett tidsintällt senare idag. :D

Vi hörs!
/Sarah 

Har ridit!

Jag har precis ridit, det var hoppning på schemat. Det var väldigt kul, jag fick en rätt jobbig häst men efter några försök så gick det riktigt bra och jag är supernöjd. :) Det blir nog ingen mer uppdatering idag men imorgon kommer jag att vara aktiv det lovar jag.

Ifall vi inte hörs igen så säger jag godnatt nu.

Bilden är tagen för ett tag sen och jag hade inte världens bästa sits då så döm mig inte. ;)




/Sarah

P.S. Min syster heter inte Jonna egentligen utan hon heter Rebecca. Hon sa att hon inte ville att jag skulle nämna henne vid namn men hon ändrade sig sen. :)

Tja!

Jag har lovat att berätta mer om migsjälv och det ska jag göra nu. Jag har en syster som heter Rebecca och har autism. Jonna har inga problem med skolan utan det är det sociala som är hennes svaga sida, hon förstår inte riktigt hon man är mot andra människor men det blir bättre och bättre för varje dag. Hon är en fantastisk syster med ett hjärta av guld. Ibland när hon är jobbig så frågar jag migsjälv varför fick jag en sån här syster men då tänker jag på alla bra grejer vi har har gjort tillsammans och jag vet innerst inne att jag skulle aldrig vilja ha en annan syster.






En blid från när vi var i USA förra sommarn. Coola brillor eller hur? ;)

Jag har också en mamma och en pappa som är skilda men båda bor i Stockholm.

/Sarah


Godmorgon allihopa!

Jag bloggar lite snabbt nu innan jag måste till skolan. Jag berättar mer om migsjälv
sen men ni kan få lite snabbfakta nu. Jag heter Sarah och är 14 år och bor i Stockholm.
Jag rider en ggång i veckan och spelar piano. Jag går i mattelkass och tycker det är
jättekul. Jag hinner inte ladda upp en blid nu men ni får en sen.

/Sarah

Välkommen!

Den här bloggen är till för syskon till barn med särskilda behov. Idén är att du ska kunna be om råd här och veta att det du absolut inte är ensam. Bloggen kommer självklart inte bara handla om det, det blir kan bli jobbigt i längden utan jag försöker blanda det med mitt liv och vanligt tonårstrams. Låter det bra? :)

/Sarah 


RSS 2.0